Lad din blodrus flyde…

Fra Sportsfiskerforbundet:

Udslip af hundredetusindvis af regnbueørreder fra havbrug i Horsens Fjord og ved Musholm er skyld i voldsom faunaforurening, fortæller Danmarks Sportsfiskerforbund. Regnbueørreden er nemlig ikke naturligt hjemmehørende i danske vande.

Trods gentagne anbefalinger fra Danmarks Sportsfi­skerforbund om at rykke fiskeopdræt i saltvand på land til lukkede, recirkulerede anlæg, gives der stadig tilladelse til at opdrætte fisk i bure til havs. Det skaber ikke alene et stort forureningsproblem med næringsstoffer, der er også tale om ekstrem faunaforurening med de mange udslip af regnbueørreder, som slet ikke er fisk, der hører til ki den danske natur.

– Massive udslip af regnbueørreder udgør en stor trus­ sel mod vores naturligt hjemmehørende bestande af vilde laksefisk som havørreder, bækørreder, laks og stal ling. Når store mængder af undslupne regnbueørreder svømmer op i åerne æder de både rogn og yngel af åens laksefisk, fortæller Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

– De store mængder regnbueørreder i vandløbene skader også de vilde bestande, fordi de graver i gydebankerne, hvor de vilde ørreder og laks har lagt deres æg. Og de undslupne regnbueørreder fortrænger flere steder, i kraft af deres store antal, de vilde fisk fra gy­depladserne. Derudover er der ofte sygdom i opdræts­ fisk, og de undslupne regnbueørreder sygdomsstatus kendes ikke. Hvis de bærer sygdomme kan de i værste tilfælde overføre smitten til de vilde ørreder, siger Kaare M. Ebert.

Sportsfiskerne i Danmark bruger hvert år millioner af kroner og frivillige timer på at redde de vilde stammer af ørreder, laks og stalling, og der anvendes millioner af skattekroner på at genoprette vandløbene.

– Vi har i mange år advokeret for, at havbrugene er skadelige for vores vandmiljø og fiskefauna. De store udslip i Horsens Fjord og ved Musholm kunne være und­gået, hvis fiskeopdrættet havde ligget på land, som det eksempelvis gør ved Hvide Sande, hvor Langsand Laks faktisk laver fiskeopdræt uden at belaste den omkringlig­gende natur synderligt, siger Verner W. Hansen, for­mand i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *