Masser af ørred-yngel i Åmose å

Som tidligere fortalt hjælper foreningen pt. til med at undersøge forholdene i Åmose å og nogle tilløb hertil. Michael Holm fra DTU Aqua foretager undersøgelsen:
– Vi laver målinger hvert 8. år på de samme stræk i åen og med de samme metoder. På den måde kan vi få et ret sikkert billede af, hvordan fiskebestandene og vandløbene klarer sig. I forhold til fiskebestanden foregår det primært ved el-fiskeri over de eksakt samme områder, som forrige gang, altså for 8 år siden, forklarer Michael Holm.


Resultaterne har generelt set været ret gode for disse stræk, hvoraf nogle af dem er vores egne fiske-zoner. Under el-fiskeriet registreres alle fiske-arter, men især har ørreden interesse. Bækørreden og havørreden er – banalt sagt – den samme fisk som yngel. På et tidspunkt vælger den enten at blive i åen, og er derfor en bækørred. Eller også vandrer den ned ad åen, igennem Tissø, ned af Halleby å og ud i havet for at æde og blive stor og stræk. For derefter at tage den lange tur tilbage igen, når den vil yngle. Både for bækørrederne og havørrederne ser det godt ud i Åmose åen. Michael forklarer:
– Ofte taler vi om de jyske vandløb som de fedtfinne-produktive vandløb i Danmark, men man skal altså ikke tage fejl af f.x. Åmose å og dens tilløb. Disse dage hvor vi har el-fisket, har vi stødt ind i en hel del bækørreder op til 40 cm, og det er altså ret unikt. Og vi har også allerede nu stødt ind i havørreder, som – tidligt for sæsonen – åbenbart er ved at gøre klar til at indtage gydebankerne.


Michael går til bunds - i sagerne!



Og netop gydepladserne er hele nøglen til de gode resultater. For at kunne gyde skal hun-ørrederne bruge grus/sten til at ligge æggene i, hvor efter hannerne befrugter æggene.
– Den altoverskyggende konklusion for disse dages arbejde er, at hvis der er gydegrus og gode betingelser for at kunne yngle, så er der også ørreder! Det var tydeligt for os. Nogle af de stræk, hvor vi el-fiskede var der over 150 stykker naturligt produceret yngel pr. 1oo kvadratmeter! Fiskene var 7-12 cm. lange, og det er et flot resultat. På disse stræk var strømmen rigtig og der var masser af gydegrus. På andre stræk hvor der er sat fisk ud tidligere, var der ikke nogen fisk. Men her var der ikke noget gydegrus, dvs. ikke de rigtige betingelser for at formere sig. Det er altså afgørende for ørrederne, pointerer Michael.



For Michael Holm og vores mænd i marken (åen), Jan og Finn, har det været en rigtig god oplevelse. Michael er ikke i tvivl om, hvordan vi kan få de gode resultater til at blive endnu bedre:
– Der skal noget gydegrys i vandet på de stræk, hvor ikke er i forvejen, og hvor er den rigtige mængde strøm og ilt til fiskene. Sådanne projekter kan man få støtte til, og så kender jeg til eksempler hvor folkeskoleklasser som en del af deres biologitimer, tager ud og smider gruset i under kyndig vejledning og deraf lærer om vandløb, fisk og biotoper. På den måde slår man flere fluer med et smæk, og det er da en idé, der er værd at gå videre med, slutter Michael Holm.

Fiskene lider ikke overlast, da de bedøves under registrering og tjek. Derefter udsætning.

Gutterne stødte også ind i den meget udsatte og sjældne fiskeart pig-smerlingen, som kun bliver 5-10 cm. lang.

Pig-smerling

20130826-180124.jpg

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

5 Responses to Masser af ørred-yngel i Åmose å

  1. Ole Møller skriver:

    Det er virkelig fantastisk. Vi vidste selvfølgelig godt, at der var bækørred på vores stræk men ikke i de mængder. Det overgik enhver fantasi. Særlig Brændemølle Å var en positiv oplevelse, idet at ynglen ikke tidligere har overlevet her.
    Hatten af for de ildsjæle fra Halleby Å Sammenslutningen, som for 30 år siden så mulighederne i åen og startede udsætningerne. Dyb respekt.
    Også Hatten af for de folk fra vores forening, som virkelig kæmper for at etablere en bestand af vildfisk i åen. Særlig Jan og Finn men også de desværre ret få, som sætter en eftermiddag eller aften af, til at sætte ørred ud, vende gydegrus mv.
    Vi kan komme LANGT længere, hvis der var flere hænder. Jeg er ganske sikker på at viljen hos rigtig mange er til stede, men der bliver ikke flyttet bjerge, ved at like på face book.
    Derfor venner, og det gælder også fiskefrenner, som ikke er medlem af foreningen. Alle der seriøst ønsker en bestand af vildfisk, ikke bare i Åmoseåen men også på kysten. Meld jer under fanen hos Jan Busk til arbejdet i åen. Der er virkelig brug for det.

  2. Morten Webmaestro skriver:

    Kære Finn og Jan. Hvis jeg ikke brugte tiden på hjemmesiden, ville jeg være mere i åen med jer:-) det er simpelthen så fedt, at I gør dette arbejde. Og jeg er lidt misundelig over de oplevelser, jeg går glip af, men man kan ikke nå det hele. Håber I holder dampen oppe. Godt gået!

  3. jan busk skriver:

    Ja det er en stor oplevelse at være med, og det ville jeg nødigt havet undværet.
    klart at vi klør på der skal laves gydebanker i hobetal nu, vil vi have fisk må der arbejdes.

  4. Pingback: Godt indslag i tv2øst | Holbæk og Omegns Lystfiskerforening

  5. Pingback: Åen siger tak for i år | Holbæk og Omegns Lystfiskerforening

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *