Den lange ventetid …

I disse strenge frosttider er der ikke så meget andet at gøre end at forberede sig til sæsonen. Få bestilt nyt eller manglende udstyr. Bundet nogle fluer, skiftet nogle slatne kroge på blink, imprægnere jakke, osv.

Der kan også være god grund til at tænke over eller filosofere over ens fiskeri. Uanset hvor mange år du har fisket kan man altid lære nyt, for der kommer ny viden til.

Genudsætning er en af de lystfisker-etiske emner som Danmarks Sportsfisker Forbund har været med til at diskutere i Etisk Råd her i efteråret. Det bliver spændende at høre, hvad rådet når frem til. Indtil daa kan vi sagtens selv finpudse de teknikker, der skal til for at fiskene får bedst mulig chance for at overleve genudsætning. Danmarks Tekniske Universitet præsenterer 10 bud i forhold til en god genudsætning:

De 10 bud
Hvis man efterlever følgende råd, undgår man at stresse og skade fisken unødigt. Dermed har den en stor chance for at overleve genudsætning.

  1. Fight fisken så hurtigt som muligt, da den herved stresses mindst muligt. Af samme årsag bør man ikke anvende for spinkel en line, da det øger fightens længde.
  2. Brug kun fangstnet, hvis det er absolut nødvendigt – og i givet fald et knudeløst.
  3. Sørg for, at hænderne er våde eller benyt våde bomuldshandsker, når fisken håndteres.
  4. Løsn krogen med en krogløser og helst uden at løfte fisken op over vandet.
  5. Brug kroge uden modhager. Modhagen kan klemmes ned mod krogskaftet med en tang. Brug ikke rustfrie kroge, da fisken har sværere ved at afstøde dem end kroge, som kan ruste.
  6. Er fisken kroget i svælget eller gællerne, og bløder den kraftigt fra krogsåret, bør den aflives, da chancen for, at den kan overleve genudsætning er mikroskopisk. Bløder den ikke, klippes linen tæt ved krogen. Ved fiskeri med orm skal man være særlig opmærksom, da fiskene ofte bliver kroget dybere og har en lavere overlevelse end fisk fanget med andre former for agn.
  7. Undgå at presse på fiskens bug, da det kan skade dens indre organer.
  8. Løft ikke fisken ud af vandet. Et billede af fisken kan eventuelt tages, mens fisken er helt i overfladen, eller den kan løftes op et kort øjeblik, mens billedet tages. Løft den ikke op i halen.
  9. I frostvejr bør man være specielt påpasselig med, at fisken ikke løftes ud af vandet, da den kan få skader på øjnene.
  10. Laks og havørred bør ikke genudsættes, hvis vandtemperaturen er over 18°C. Der er nemlig en meget lille sandsynlighed for, at de kan overleve.

DTU´s kilde: Guidelines on catch and release. www.nasco.int.
Se evt. DTU´s fulde artikel her  eller se denne video, der demonstrerer principperne flot:

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *