Møde om Åmose å – ved Åmose å

Vores gode ven i Halleby Å Sammenslutningen, Knud, fortæller fra et spændende møde, som vi (Jan) også deltog i:

– Mødet var kommet istand for at få en opdateret viden fra DTU Aqua ved Jan Nielsen, da vi ikke er tilfredse med den nuværende vedligeholdelse og afstrømning.

Tilstede var repræsentanter fra Kalundborg Kommune: Michael Tranekjær jensen. Holbæk Kommune: Anne Sofie Olsen og Mikael Møller Andersen. Der deltog også repræsentanter fra Holbæk og Omegns Lystfiskerforening ved Jan Busk. Samt Jørgen Topp-Jørgensen og undertegnede Knud Nielsen fra Hallebyåsammenslutningen.

Vi startede mødet ved Ugerløse Bro, hvor der var et typisk eksempel på Nogle af problemerne: Man kunne konstatere at der 60 m nedstrøms var en dobbelt profil, som ikke levede op til en god vandløbsfauna. Vandløbet er her med en strømrende, hvor der ikke var meget vegetation, og i siderne var der helt tilgroet med planter og sediment, og dermed meget dårlige muligheder for fiskeskjul. Det er netop denne tilstand, vi gerne ville ændre på. Samtidig giver det også dårlige afstrømningsforhold ved forhøjet vandføring, da siderne på profilen er sandet til og bevokset.
Sådan her skal det ikke se ud:
20130626-205325.jpg

På de første 60 m, sås tydeligt et helt andet spændende vandløb, med fuld vandløbsbredde og med flere små strømrender mellem planter og sten (her stod fisk). Ved vejbroen var grødevæksten minimal grundet skygge fra broen. Dette viser så at beplantning langs vandløbet kan være en god ide, for at mindske grødevæksten i vandløbet, med mindre og billigere grødeskæring tilfølge.

Det var en meget fin anskuelighedsundervisning, Jan kunne vise og fortælle her, og som tydeligt forklarede hvar der var bedst.

Vi skal nu til at indstille os på at de tilsandede dobbeltprofiler skal graves op, og vandløbet skal igen have frit løb i sin fulde bredde.

Om vi skal have en reguleringssag for at gøre dette, må tiden vise.

På fiskepleje.dk kan man finde flere artikler om dette emne:
http://www.fiskepleje.dk/vandloeb/restaurering/mere_information.

Herfra kørte vi til St. Merløse, hvor vi besigtede et sandfang. Det blev etableret for 6 år siden og har vist at det virker. Jan mener det er en god ide at etablere disse sandfang, så længe man ikke har mulighed for at fjerne kilden til den for store sedimenttransport.

Vi så flere steder på Åmose Å ,og fik nogle gode bemærkninger af Jan. Han foreslog at vi etablerede nogle forsøg med udlægning af gydegrus, også for at kunne dokumentere at det ikke medfører vandstandshævninger, når det er udført korrekt.

Det var positivt og meget konstruktivt.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Møde om Åmose å – ved Åmose å

  1. jan busk skriver:

    En god artikel af Knud, og utroligt spændene at høre hvor lidt der skal til at forbedre fiskevandet, men husk på af for at vi får flere fisk skal der også bruges masser af håndkraft, det tager ingen tid at lave et gydestryg på 3×10 meter, 3-4 timer.

  2. Morten skriver:

    Håber at der er nogle flere, der vil være med. Det er et berigende arbejde, og det føles godt. Og godt gået, Jan og co. I går til den – flot.

  3. Ole Møller skriver:

    Rigtig spændende og som jeg kan forstå på Jan Busk, så er kommunen også godt med på banen. Så er vi jo kommet et godt stykke fremad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *