Fantastisk vinter-underholdning

I går besøgte 31 lystfiskere og Kaare fra Sportsfiskerforbundet foreningen i fiskehytten. Han var blevet inviteret til et foredrag om havørreden, og var af foreningen som en optakt blevet udfordret på 5 spørgsmål, blandt andet om Havørred Sjælland. Kaare fortalte:
– Havørred Sjælland har været i støbeskeen længe, og nu begynder det at tage fart. Inden længe har vi en projektleder, og kommunerne skal vi så have fat i. Indtil videre er 2 kommuner klar, og når de andre kommuner får øjnene op for potentialet i skønnere natur og lystfiskerturisme, så kører toget. Jeg er meget fortrøstningsfuld og positiv på vegne af projektet.

20130315-115832.jpg

Vi kom også ind på nogle af de trusler, der findes for havørreden.
– Forbundet arbejder på flere niveauer. I forhold til skarven er vi nødt til at arbejde internationalt, fordi fuglen ikke kender til landegrænser. Om vinteren flyver mange af de skarv, vi har i DK til Holland – til gengæld lander over 50.000 skarv fra Norge, Sverige og Finland. Problemet kan ikke løses lokalt, men internationalt, så dér arbejder vi så. I forhold til garn i fjordene kan vi arbejde lokalt og lave et godt samarbejde med fritidsfiskerne. Det kommer måske som en overraskelse, men tiltaget i Odense fjord, hvor ørredgarn indenfor en overskuelig fremtid bliver yderst begrænset, er kommet til i netop sådan et samarbejde.

Kaare er selv en erfaren havørredfisker, og foredraget var krydret af lige dele biologiske fakta, anekdoter og konkrete erfaringer og tips til fiskeriet.
– I foråret er det alfa omega at kende vandtemperaturen. Fisken dør hvis den skal opholde sig i vand under 1 i længere tid. Til gengæld kan fiskeriet – under de rigtige omstændigheder – tage fart når vandet har rundet de magiske 2,5 grader varmt vand, fortalte Kaare, og fortsatte: – men når vandet runder de 4 grader er havørreden virkelig ved at være klar til at begynde at opstøve maden.

 

20130315-115921.jpgVi har alle sikkert prøvet, at fiske efter havørred i sen-sommeren/efteråret, og set masser af aktive, men ikke hugvillige havørreder. Det havde Kaare også et bud på:
– Vi taler her om havørreder som er ved at gøre klar til at gå i gydning, og de interesserer sig ikke meget for mad. Men de kan stadig irriteres til hug. Prøv noget nyt, og tænk ud af boksen! Jeg har haft nogle fantastiske fiskedage med disse havørreder, fordi jeg speedfiskede blinket. Simpelthen lade blinket plisk-plaske ind i overfladen i et højt, højt tempo. Havørreden er måske ikke sulten, men den er instinktiv, og kan bare ikke lade være med at hugge, hvis den kan provokeres.

Aftenen gik hurtigt, og det var virkelig en god fortæller, som underholdte os i knap tre timer. Og på denne råkolde aften, hvor havørredfiskeriet syntes enormt langt væk, blev drømme født og gode tricks skrevet bag øret.

På bestyrelsens vegne:
Tusind tak, Kaare.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Fantastisk vinter-underholdning

 1. ole møller skriver:

  Rigtig fed aften. Kaare er en rigtig god fortæller og hvad bedre er, så har han virkelig noget at fortælle, for både folk og fæ.

 2. jan busk skriver:

  Lige mine ord Ole, Fed aften. Et godt referat af mødet Morten, et skide godt arbejde Morten.

 3. Flemming Poulsen skriver:

  Sjældent har jeg fået så meget udbytte af en ellers trist og kold aften 🙂
  Troede at jeg vidste det meste om havørredfiskeri, men nej …. Kaare formåede på en underholdende og medrivende måde, at komme med nye vinkler og give ny inspiration til det kommende forårsfiskeri efter havørreder.

  • Morten skriver:

   @Flemming: sådan havde jeg det også! Især den der gimmick med speedfishing skal testes…. og slf losse til vandet.:-)

   @Jan. Tak. Du sgu så sød, når du bliver kærlig;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *