Torsk skal fanges i munden

Jan Grünwald, en af de bedste danske fiskeskribenter igennem tiderne, har gode råd til, hvordan torsken kommer i hus. Se hans artikel i Politiken fra forleden

Sportsfiskerforbundet har netop udsendt en pressemeddelse om nytårstorske-fiskeriet:
Tusindvis af sportsfiskere drager ud på Øresund og andre farvande for at sikre sig nytårstorsken. Fiskeriet er ekstra effektivt nu, fordi store stimer af torsk samler sig på dybt vand. For at fange torskene forsvarligt har Danmarks Sportsfiskerforbund designet et rigtigt godt rig til torsken.
Når sportsfiskernes pirke sænkes ned i torskestimerne, er der desværre en reel risiko for, at torskene rammes i kroppen, inden de når at bide på krogen. Men risikoen for at fejlkroge (betegnelse for en fisk kroget andre steder end i munden) torskene kan heldigvis reduceres samtidig med, at chancen for at få en torsk med hjem øges.

– I Danmarks Sportsfiskerforbund har vi arbejdet hårdt for at finde frem til en metode, der er mere skånsom overfor torskene. Ved at ændre lidt på ens sædvanlige udstyr og i stedet bruge „sportsfisker-rigget” kan man fange 15 % flere torsk i munden samtidig med, at man reducerer antallet af fejlkrogede torsk med 30 %, siger Kaare M. Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Rigget er et resultat af over tusind timers testfiskeri med Danmarks Sportsfiskerforbund som arrangør og lokale øresundsfiskere som deltagere. Med et datamateriale på næsten 1000 torsk er undersøgelsen den største af sin art i Danmark. Det nyudviklede rig skal fiskes på samme måde som traditionelle torske-rig.

– Øresundsfiskeriet er en unik ressource, som benyttes af rigtig mange. Danmarks Sportsfiskerforbund gik ind i projektet, fordi vi ønsker at bevare muligheden for, at så mange som muligt kan dyrke fiskeriet. Vi er derfor glade for, at det lykkedes os at finde en metode, som både er mere skånsom over for fiskene, og som samtidig fanger mindst ligeså godt som de traditionelle øresundspirke, siger Kaare M. Ebert.

Selv om Danmarks Sportsfiskerforbund har arbejdet hårdt på at finde en god og skånsom måde til at bedrive det såkaldte bulefiskeri på, så er forbundet også klar over, at der stadig er udviklingsmuligheder.

– Vi håber, at alle, der fisker efter vinter-torsk på Øresund, vil tage vores metode til sig. Men vi tror faktisk også på, at det kan gøres endnu bedre. Altså at det er muligt at videreudvikle vores grej, så det fisker endnu mere skånsomt. Her ligger en spændende opgave og venter på dygtige og innovative sportsfiskere, siger Kaare M. Ebert.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *