Udlægning af gydegrus

Jan og Finn har i weekenden været på kursus i å-restaurering, og Finn fortæller:

– Nu skal vi i gang i Åmose Å og tilløb! Jan og jeg fra Åmose Å udvalget har nemlig i weekenden været på praktisk kursus i restaurering af vandløb. Et helt fantastisk godt kursus, hvor vi i teori og ikke mindst i praksis blev præsenteret for de mange muligheder, vi har for at forbedre vilkårene for dyr og planter i vores vandløb.

20130415-212239.jpg
Fokus var planlægning og udlægning af gydebanker – projekter som ikke kun forbedrer ynglemuligheder og opvækst for ørreder, men som også vil give en generel forbedring af livsbetingelserne for alle fisk og smådyr i vandløbet. Alle kursister (20) var meget spændte og vel også lidt skeptiske på, om vi efterfølgende selv ville kunne håndtere og gennemføre udlægning af gydebanker i vore egne vandløb. Men efter 2½ døgns intensiv kursus, står Jan og undertegnede nu rustede til, sammen med klubbens medlemmer, at sætte gang i udlægning af gydebanker i Åmosen.

20130415-212324.jpg

Vi har i praksis udlagt en gydebanke i en lille bæk ved Vejle og vi har i samme bæk opstemt et stejlt fald med stendæmninger og pools. Se Jans fine fotos fra turen.

20130415-212140.jpg

Vi har elektrofisket, lavet faunaundersøgelser, målt strøm og fald, opstillet ansøgninger til myndighederne, gennemgået lovgivning, lavet overslag på økonomi, materialeforbrug og arbejdskraft og meget, meget mere. Ok, ind i mellem blev der også plads til et par fadbamser og i de sene timer svirrede det med de mest fantastiske lystfiskerhistorier.

Vi vil meget gerne fortælle meget mere om dette enestående kursus på en klubaften og vise jer, hvordan man med god forberedelse kan lave en gydebanke på 10 m længde for under 1000 kr.!!!

Kurset var finansieret over fisketegnspengene igennem Dansk Sportsfiskerforbund og selve kurset blev ledet af to fiskeeksperter fra DTU Aqua (tidl. Danmarks Fiskeriundersøgelser) med hjælp fra medlemmer fra Vejle Sportsfiskerklub. Klik ind på deres hjemmeside www.fiskepleje.dk. Her kan I også finde hele undervisningsmaterialet fra kurset ligesom I kan læse alt den nyeste viden om fiskelivet i søer og vandløb og i havet.

20130415-212300.jpg

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

8 Responses to Udlægning af gydegrus

  1. Morten skriver:

    Godt gået, drenge. Ser faktisk fedt ud! Og til alle andre: har Du en eftermiddag et par gange om året, hvor du kan give en hånd med å-arbejdet, så hjælper du hele foreningen, ørrederne og Jan og Finn.

  2. jan busk skriver:

    Kommunerne er pålagt af folketinget, at forbedre dyrelivet i åerne det omhandler ikke fisk på nuværende tidspunkt, MEN ved at udlægge gydebanker tilgodeser vi det påbud, og sammentid får vi flere fisk i åen en Wind wind situation, så giver i en hånd med så laver Finn og undertegnet et projekt, der giver flere fisk der ca. 40 slags fisk der kan leve i vores å de kunne da være sjovt hvis vi fik 39 af slagsene.

  3. Poul skriver:

    Hatten af for jeres engagement – det er inspirerende.
    Jeg glæder mig til at komme til Danmark igen – og deltage i aktiviteterne.
    Mange hilsner
    Poul

  4. jan busk skriver:

    Og vi glæder os til se dig poul

  5. Ole Møller skriver:

    Virkelig fedt. Vi glæder os meget til at få glæde af alt jeres nye viden.

  6. Ole Møller skriver:

    Det område som har interesse for os ligger opstrøms broen mellem Undløse og Stenlille. Nedstrøms er selve åen alt for reguleret til en ørredbestand.

  7. jan busk skriver:

    Jeg kan kun sige at det ser bedre ud en som så, Knud og jeg har et par projekter i gang med kommunen og der er også igangværende møder ligeledes er der forberedende planlægning i gang for projekt stridsmølle, så der sker meget og jo kommunerne er skam meget sammenarbejdes villige men sådan projekter tager den tid det tager.
    Og der ingen pt. problemer med lodsejerne så alt i alt ser det meget lyst ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *